- Savanyúság készítő
- Lekvár készítő
- Befőtt készítő
- Pálinka lepárló
- Aszalt gyümölcs készítő
- gyógynövény feldolgozó
- Pékség
- Tej feldolgozó
Olyan épület létrehozása a cél, mely megfelel a társadalom elvárásainak, használatának és igényeinek. A terület adottságai és a funkciók meghatározott egymásutánisága nagymértékben befolyásolta a diplomaterv beépítését. A településen igény van egy olyan központra, mely összefogja az előbbiekben említett funkciókat és egy olyan épített környezetet hoz létre, mely nagymértékben segíti a családok megélhetését és nem elhanyagolható a közösségépítő szerepe sem. A létesítmény amellet, hogy feléleszti a hagyományos kézműves feldolgozást, lehetőséget ad a családoknak, hogy itt dolgozzák fel terményeiket és munkát is biztosít az itt élőknek.
Minden funkciónak lesz egy vezetője, mester embere, akik az ország távolabbi pontjairól is érkezhetnek és lesznek a dolgozók, akik a település munkára szoruló lakói. A helyiek munkájával szeretnék felépíteni az egymás mögé sorolt épületeket és a termény leszüretelésén át a feldolgozásig számítanak rájuk. Az üzem márciustól novemberig működne. A lakosok kertjein túl saját területen is folyna a gazdálkodás, az ültetéstől egészen a betakarításig. A már leszüretelt terményt a több mint 350 m2-es kézműves üzemben dolgoznák fel.
A projektet önkormányzati beruházásból és Uniós támogatások elnyerésével hozzák létre. A projekt már elnyerte a társadalom támogatottságát, mivel az ő életüket segíti és munkát biztosít a rászorulók számára. Emiatt a beruházás megvalósítható, melyet a már meglévő magyar és külföldi példák is alátámasztanak. (Pl: Kunbaján átalakítanak egy közösségi épületet, mely zöldség, gyümölcs feldolgozó és paprika örlő üzemnek ad otthont. A projekt kivitelezés alatt áll.)
Az építési terület jelenleg kihasználatlan és önkormányzati tulajdonban van, mely a település szélén található. A közelben helyezkednek el azok a veteményesek, földterületek, melyek az üzemhez tartoznak, melyekről folyna a termelés. A projekt révén a település ezen része is felfrissülne és bekerülne a falu vérkeringésébe. Ezzel az egyik legnagyobb fejlesztéssé és legnagyobb mértékben munkát bizosító létesítménnyé lépne elő, mellyel egyetemben a hagyományok is újra felélednének.
Szükséges helyiségcsoportok:
- készáru raktár
- címkéző
- száraz dunsztoló
- erjesztő
- palackozó
- érlelő
- lepárló
- előkészítő
- feldolgozó
- aszaló
- közösségi tér
- nyersanyag raktár
- áruátvevő mérlegelő
- gépészet
- iroda, öltöző, mosdók
- takarítószer raktár, hulladéktároló
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése