2013. április 23., kedd

Milyet?

Funkciók, melyek megjelennek a tervezési helyszínen:
  • Savanyúság készítő
  • Lekvár készítő
  • Befőtt készítő
  • Pálinka lepárló
  • Aszalt gyümölcs készítő
  • gyógynövény feldolgozó
  • Pékség
  • Tej feldolgozó


Olyan épület létrehozása a cél, mely megfelel a társadalom elvárásainak, használatának és igényeinek. A terület adottságai és a funkciók meghatározott egymásutánisága nagymértékben befolyásolta a diplomaterv beépítését. A településen igény van egy olyan központra, mely összefogja az előbbiekben említett funkciókat és egy olyan épített környezetet hoz létre, mely nagymértékben segíti a családok megélhetését és nem elhanyagolható a közösségépítő szerepe sem. A létesítmény amellet, hogy feléleszti a hagyományos kézműves feldolgozást, lehetőséget ad a családoknak, hogy itt dolgozzák fel terményeiket és munkát is biztosít az itt élőknek. 




Minden funkciónak lesz egy vezetője, mester embere, akik az ország távolabbi pontjairól is érkezhetnek és lesznek a dolgozók, akik a település munkára szoruló lakói. A helyiek munkájával szeretnék felépíteni az egymás mögé sorolt épületeket és a termény leszüretelésén át a feldolgozásig számítanak rájuk. Az üzem márciustól novemberig működne. A lakosok kertjein túl saját területen is folyna a gazdálkodás, az ültetéstől egészen a betakarításig. A már leszüretelt terményt a több mint 350 m2-es kézműves üzemben dolgoznák fel.





A projektet önkormányzati beruházásból és Uniós támogatások elnyerésével hozzák létre. A projekt már elnyerte a társadalom támogatottságát, mivel az ő életüket segíti és munkát biztosít a rászorulók számára. Emiatt a beruházás megvalósítható, melyet a már meglévő magyar és külföldi példák is alátámasztanak. (Pl: Kunbaján átalakítanak egy közösségi épületet, mely zöldség, gyümölcs feldolgozó és paprika örlő üzemnek ad otthont. A projekt kivitelezés alatt áll.)




Az építési terület jelenleg kihasználatlan és önkormányzati tulajdonban van, mely a település szélén található. A közelben helyezkednek el azok a veteményesek, földterületek, melyek az üzemhez  tartoznak, melyekről folyna a termelés. A projekt révén a település ezen része is felfrissülne és bekerülne a falu vérkeringésébe. Ezzel az egyik legnagyobb fejlesztéssé és legnagyobb mértékben munkát bizosító létesítménnyé lépne elő, mellyel egyetemben a hagyományok is újra felélednének.


Szükséges helyiségcsoportok:
  • készáru raktár
  • címkéző
  • száraz dunsztoló
  • erjesztő
  • palackozó
  • érlelő
  • lepárló
  • előkészítő
  • feldolgozó
  • aszaló
  • közösségi tér
  • nyersanyag raktár
  • áruátvevő mérlegelő
  • gépészet
  • iroda, öltöző, mosdók
  • takarítószer raktár, hulladéktároló

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése