Keresve sem találhatnánk jobb vacsorát így szombat estére a zsíros kenyérnél.... :)
2013. április 6., szombat
2013. április 5., péntek
Az önfenntartásról...
Napjaink egyik legnagyobb problémája a munkanélküliség.
Egy
alapvetően mezőgazdasági országban vajon hogyan oldhatnánk meg eme
égető problémát? Termelni kell. Ki tud termelni? A nép. Nekik viszont
olyan emberekre van szükségük, akik képesek támogatni őket. Akik össze
tudják fogni a termelést, meg tudják szervezni azt, meglátják a
lehetőségeket, értenek a kereskedelemhez, akik átfogóan látják és értik a kialakult helyzetet.
A
jelenlegi Budapest orientált gazdaságot decentralizálni kell: több kisebb termelői
közösségeket (inkább, mint központokat) kell létrehozni. Minden
kistérségben azzal kell foglalkozni, amihez az ott élők értenek, amire
alkalmas a környezet. Ha mást nem is, a saját maguk ellátásához
szükséges javakat meg tudják termelni. Önfenntartás. Régen sem volt ez másképp. Ehhez ma szükség van
az önkormányzatokra és különféle befektetőkre, illetve a gazdák
összefogására is.
Gabi elképzelése az önfenntartó jövőről |
A gazdák azok, akik tudatosan alakítani
képesek a körülményeket. Egy nagyobb szántóból kisebb-nagyobb darabokat
ugaron hagyhatnának, amin aztán állatot lehetne tenyészteni.
Húsfeldolgozás, tejtermelés, tojástermelés, ezek különféle felhasználása
munkahelyeket teremtene.
Ezeken a helyeken, ahol "új" fajta termelést vezetnének be, magával vonzaná pl. az építőipart is: feldolgozó üzemekre, raktárakra lenne szükség - többek között.
Az országban is több önfenntartó település létezik. Akik gyakorlatilag a semmiből teremtették meg azokat a körülményeket, amikkel eltartják magukat. Mindenkinek van munkája és még hasznot is termelnek. Hihetetlennek tűnhet, de Borsodban található a legtöbb önfenntartó település.
Tiszaadonyban például kecskét kezdtek el tenyészteni. Majd az önkormányzatnak sikerült egy komplett tejfeldolgozó üzemet létrehoznia, ami további munkahelyeket teremtett a község lakói számára. A megtermelt javak (hús és tej) a helyi magánboltok polcaira kerül. Ezzel eltartják a termelőket, a lakosok friss és jó minőségű áruhoz jutnak. A termelt felesleget természetesen eladják.
De hasonló cipőben jár Panyola is, ahol pálinka főző üzem létesült. Hiszen amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is :)
2013. április 4., csütörtök
2013. április 2., kedd
Mi a helyzet?!
Magyarország elsősorban a mezőgazdaság
terén rendelkezik kiemelkedően jó adottságokkal. Hiszen nem csak rengeteg jó
minőségű termőföldünk van, de az éghajlati adottságok is kedveznek a növény és
állattartáshoz. Az ország majdnem 70%-a alkalmas mezőgazdasági termesztésre. Ha
összevetjük a rendelkezésre álló területek nagyságát és a lakosság számát,
akkor könnyedén megkapjuk, hogy egy főre 0,6 hektárnyi terület jut. Ezzel
Európa élmezőnyébe tartozunk. (Egy átlag 4 fős családnak tehát 2,4 hektárnyi földje lehetne, amiből vígan önellátóként meg tudna élni)
Ezen a domborzati térképen jól láthatóan elkülönülnek a termő síkságok. |
Megfigyelhető egyfajta körforgás
is a földek művelésében: Eddigi szántókból lettek erdők (a már fáradt, kiművelt
termőföldekre telepítettek erdőket), illetve eddigi erdőkből lettek szántók a
kimerült földek helyére.
Ám a földművelés jellege is megváltozott.
Míg régen – többé-kevésbé – maguknak termeltek a családok néhány hektáron,
addigra mára már a konyhakertek java is eltűnt. A magyarázat egyszerű: Az
életünk felgyorsult, egyre inkább elvárosiasodik a vidék is, egyre több a teher
a nyakunkon, már nincs idő ilyen időigényes munkák végzésére, főleg, hogy a
gépek „átvették” az ember helyét a földeken. Ma már egyetlen ember képes
megművelni több tíz hektárnyi földet a légkondicionált, kényelmes traktorokkal:
szántanak, vetnek, permeteznek, aratnak…
Az állattartás is átalakult: Míg régen legelőkre hajtották ki az állatokat, ma már inkább csak különféle állattenyésztő telepek a jellemzőek, ahol táppal etetik az állatokat, kimondottan a húsukért tartják őket. Haszonállatok.
A húsuk ízét (színét!) össze sem lehet hasonlítani egy hagyományosan felhízlalt állatéval.
Persze nem mehetünk el szó nélkül a közelmúltban lezajlott események mellett sem: az orosz „diktatúra” idejében a semmiből hírtelen a vas és acél országává próbáltak meg minket kiemelni a környező – szintén mezőgazdasági területek közül. Nehézipari ország ugyan nem lettünk, viszont sikerült tönkre tenni az évszázadok alatt jól kialakított gazdaságunkat.
A húsuk ízét (színét!) össze sem lehet hasonlítani egy hagyományosan felhízlalt állatéval.
Itt nem simogatják őket, hogy jobban tejeljenek... |
Persze nem mehetünk el szó nélkül a közelmúltban lezajlott események mellett sem: az orosz „diktatúra” idejében a semmiből hírtelen a vas és acél országává próbáltak meg minket kiemelni a környező – szintén mezőgazdasági területek közül. Nehézipari ország ugyan nem lettünk, viszont sikerült tönkre tenni az évszázadok alatt jól kialakított gazdaságunkat.
Elvették a családok földjeit, legelőit, állatait. Minden ment a „közösbe”
(Termelői Szövetkezetek, ún. TSZ-ek alakultak). Immáron senki sem magának
termelt, egyáltalán nem voltak érdekeltek abban, hogy többet termeljenek, elharapództak
a lopások, csalások, visszaélések.
Később aztán visszakerültek a földek „kárpótlásként” az emberekhez.
A rendszerváltozás után is megmaradt a korábbi centrális berendezkedés. Központi irányítás alatt termelünk. Ráadásul szinte minden termékünket exportáljuk, majd amire szükségünk van, azt késztermék formájában megvesszük külföldről. A hasznot gyakorlatilag a saját zsebünkből húzzuk ki. Részben emiatt az itthon maradt magyar termékek ára sajnos magasabb, mint a külföldről inportáltaké. Így aztán végképp nem ezt veszi az átlagember.
Később aztán visszakerültek a földek „kárpótlásként” az emberekhez.
A rendszerváltozás után is megmaradt a korábbi centrális berendezkedés. Központi irányítás alatt termelünk. Ráadásul szinte minden termékünket exportáljuk, majd amire szükségünk van, azt késztermék formájában megvesszük külföldről. A hasznot gyakorlatilag a saját zsebünkből húzzuk ki. Részben emiatt az itthon maradt magyar termékek ára sajnos magasabb, mint a külföldről inportáltaké. Így aztán végképp nem ezt veszi az átlagember.
A szántőföldektől a vacsoraasztalra |
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)