Vályogból épül majd fel, fa fedélszékkel. Az épület egyik része alatt pince lesz, mert a kész terméket hidegben kell tárolni. Ez egyben gazdaságos is, mert egy hűtőház üzemeltetési költsége a magasba szökik.
Az építmény árnyékolása széles tornác tetővel történik, így nincs árnyékoló, de a fény is bejön a házba.
A hőszigetelés nádpallóval történik ( nád összepréselve többirányból ).
A lényeg, hogy U=0,4-en belül maradjon. A vályogépítés helyben zajlana, ugyanis helyi vályogvetők vannak. Helyi erőket alkalmazva építenék fel. Például: helyi ács (szomszéd településről ), ezek azért is fontosak, hogy az emberek érezzék a saját kezük munkájának gyümölcsét, és megbecsüljék azt amit maguk létrehoznak.
A lényeg, hogy U=0,4-en belül maradjon. A vályogépítés helyben zajlana, ugyanis helyi vályogvetők vannak. Helyi erőket alkalmazva építenék fel. Például: helyi ács (szomszéd településről ), ezek azért is fontosak, hogy az emberek érezzék a saját kezük munkájának gyümölcsét, és megbecsüljék azt amit maguk létrehoznak.
Az épület működése: elől, szociális és közösségi blokk. 3x3-as háló elosztású az elrendezés és a pillér kiosztás. Pince, hűtőház helyett zöldségtárolás, hogy ne barnuljon meg a termék pl. a nyári 40 fokban. Lépcsőn kellene levinni ( hagyományosság ).
Minimális gépesítés, pl.: présgép.
A befőzés menete hogyan is történik?
Jóval a befőzési szezon előtt elkezdenek megfelelő méretű csavaros tetejű üvegeket gyűjteni. Az üvegeket alaposan elmossák, a palackokhoz üvegmosót használnak. Ecetes vízben elöblítik és tiszta konyharuhára lecsorgatják. Egy nagy fazékba téve kifőzik azaz csírátlanítják őket, amikor kissé lehűlt a víz, facsipesszel kihalásszák, majd konyharuhával borított tálcára teszik. Mikor elkészült az adott termésből a lekvár, szörp, ivólé, akkor beleadagolják a nekik szánt üvegekbe.
Befőtt esetén: a darabokra vágott vagy csak kimagozott gyümölcsöt beleteszik az üvegbe, majd forró felöntőlével felöntik.
Lekvárnál a gyümölcsöt összedarabolják, turmixolják majd édesítik és felforralják. Majd forrón az üvegekbe töltik. A megtöltött üvegekre rácsavarják a fedelet, majd fejtetőre állítják pá percre. Az üvegek fedelének a fejreállítás illetve a kigőzölés után rá kell teljesen "húzódni", úgy, hogy ne lehessen benyomni azt középen. A fedő nélküli palackoknál, ivólevek, szörp esetén két megnedvesített celofán közé tesznek nátrium-benzoátot és gumival rögzítik. Ezután az üvegek egyenként újságpapírba csomagolva a szárazdunsztbavándorolnak, amiket ruhákkal kibélelt helyen töltenek egy-két napot. Ezután az üvegek címkét kapnak és polcra kerülnek, ahol egy ideig megfigyelés alatt állnak.
A működést illetően Gabi alaposan utánnajárt a dolgoknak. Ugyanis a helyi emberektől megtudta, hogy egy családi vállalkozás napi 500 üveg lekvár vagy savanyúság üveget jelent. A kész árut a raktárba teszik, a csomagoló ( gép ) és a címkézést követően.
A cél, hogy mindent felhasználjuk, értjük itt a gyömülcsök magvazása után megmaradó magvak hasznosítása:
barackmag - olaj
meggymag - párnába gyerekeknek, mert jó hőtároló
A lényeg, hogy ne maradjon hulladék, mindent felhasználnak.