Magyarország elsősorban a mezőgazdaság
terén rendelkezik kiemelkedően jó adottságokkal. Hiszen nem csak rengeteg jó
minőségű termőföldünk van, de az éghajlati adottságok is kedveznek a növény és
állattartáshoz. Az ország majdnem 70%-a alkalmas mezőgazdasági termesztésre. Ha
összevetjük a rendelkezésre álló területek nagyságát és a lakosság számát,
akkor könnyedén megkapjuk, hogy egy főre 0,6 hektárnyi terület jut. Ezzel
Európa élmezőnyébe tartozunk. (Egy átlag 4 fős családnak tehát 2,4 hektárnyi földje lehetne, amiből vígan önellátóként meg tudna élni)
Ezen a domborzati térképen jól láthatóan elkülönülnek a termő síkságok. |
Megfigyelhető egyfajta körforgás
is a földek művelésében: Eddigi szántókból lettek erdők (a már fáradt, kiművelt
termőföldekre telepítettek erdőket), illetve eddigi erdőkből lettek szántók a
kimerült földek helyére.
Ám a földművelés jellege is megváltozott.
Míg régen – többé-kevésbé – maguknak termeltek a családok néhány hektáron,
addigra mára már a konyhakertek java is eltűnt. A magyarázat egyszerű: Az
életünk felgyorsult, egyre inkább elvárosiasodik a vidék is, egyre több a teher
a nyakunkon, már nincs idő ilyen időigényes munkák végzésére, főleg, hogy a
gépek „átvették” az ember helyét a földeken. Ma már egyetlen ember képes
megművelni több tíz hektárnyi földet a légkondicionált, kényelmes traktorokkal:
szántanak, vetnek, permeteznek, aratnak…
Az állattartás is átalakult: Míg régen legelőkre hajtották ki az állatokat, ma már inkább csak különféle állattenyésztő telepek a jellemzőek, ahol táppal etetik az állatokat, kimondottan a húsukért tartják őket. Haszonállatok.
A húsuk ízét (színét!) össze sem lehet hasonlítani egy hagyományosan felhízlalt állatéval.
Persze nem mehetünk el szó nélkül a közelmúltban lezajlott események mellett sem: az orosz „diktatúra” idejében a semmiből hírtelen a vas és acél országává próbáltak meg minket kiemelni a környező – szintén mezőgazdasági területek közül. Nehézipari ország ugyan nem lettünk, viszont sikerült tönkre tenni az évszázadok alatt jól kialakított gazdaságunkat.
A húsuk ízét (színét!) össze sem lehet hasonlítani egy hagyományosan felhízlalt állatéval.
Itt nem simogatják őket, hogy jobban tejeljenek... |
Persze nem mehetünk el szó nélkül a közelmúltban lezajlott események mellett sem: az orosz „diktatúra” idejében a semmiből hírtelen a vas és acél országává próbáltak meg minket kiemelni a környező – szintén mezőgazdasági területek közül. Nehézipari ország ugyan nem lettünk, viszont sikerült tönkre tenni az évszázadok alatt jól kialakított gazdaságunkat.
Elvették a családok földjeit, legelőit, állatait. Minden ment a „közösbe”
(Termelői Szövetkezetek, ún. TSZ-ek alakultak). Immáron senki sem magának
termelt, egyáltalán nem voltak érdekeltek abban, hogy többet termeljenek, elharapództak
a lopások, csalások, visszaélések.
Később aztán visszakerültek a földek „kárpótlásként” az emberekhez.
A rendszerváltozás után is megmaradt a korábbi centrális berendezkedés. Központi irányítás alatt termelünk. Ráadásul szinte minden termékünket exportáljuk, majd amire szükségünk van, azt késztermék formájában megvesszük külföldről. A hasznot gyakorlatilag a saját zsebünkből húzzuk ki. Részben emiatt az itthon maradt magyar termékek ára sajnos magasabb, mint a külföldről inportáltaké. Így aztán végképp nem ezt veszi az átlagember.
Később aztán visszakerültek a földek „kárpótlásként” az emberekhez.
A rendszerváltozás után is megmaradt a korábbi centrális berendezkedés. Központi irányítás alatt termelünk. Ráadásul szinte minden termékünket exportáljuk, majd amire szükségünk van, azt késztermék formájában megvesszük külföldről. A hasznot gyakorlatilag a saját zsebünkből húzzuk ki. Részben emiatt az itthon maradt magyar termékek ára sajnos magasabb, mint a külföldről inportáltaké. Így aztán végképp nem ezt veszi az átlagember.
A szántőföldektől a vacsoraasztalra |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése