2013. május 4., szombat

És megéri mindez?

Meg. De még mennyire.
Amellett, hogy jól összekovácsolja a falu lakosságát, igencsak megtérülő befektetés. (Hiszen enni csak kell... :D )
Nem 1-2 nyárra szól, hanem huzamosab időre. Örökre.


Az üzemeltetési költségek elenyészőek: Mivel főként a melegebb, nyári időszakban lesz csak használva az épület, fűtési költségekkel szinte nem is kell számolnunk, a termékek hűtése a pincében ingyen történik majd... A közműveken kívül az épület karbantartásáról kell majd gondoskodni. Szerencsére ez sem egetverő összeg, köszönhetően a hagyományos, jól bevált, "falusi" megoldásoknak. Ennek az összegnek a nagy részét ki lehet majd gazdálkodni például a bér pálinkafőzésekből, vagy az üzem komplett bérbeadásából. Nem minden településnek adatik meg ilyen remek lehetőség, ki kell használni. A környező település lakóinak is teret adva.


A másik megközelítésből pedig: felkarolja a munkanélküliséget a faluban, szintén megéri. Ez okozza manapság a legnagyobb problémát kis Hazánkban.
A projekt lehetőség biztosít olyanok számára, akiknek saját erejéből eddig nem sikerült pénzt keresniük az otthoni munkájukból. De akár fizetés kiegészítésnek is tökéletes.
Ha valaki akar dolgozni, akkor végre nem másra van utalva (kap-e munkát?). Kimegy a földjére és dolgozik. Betakarítja a termést, feldolgozza és eladja. Tiszta haszon. Ráadásul évi 600.000 JMF* bevétel alatt adómentes is (az őstermelőknek).


Amellett sem szabad elmennünk, hogy a Közmunkaprogram  keretein belül a munkáltatónak nem kell járulékokat fizetnie a munkásai után. Gyakorlatban: Ahhoz, hogy valaki 100.000 JMF*-ot kapjon kézhez a hónap végén, a munkáltatónak körülbelül 200.000 JMF*-ot kell kifizetnie. A közmunkaprogramban ez maradna 100.000 JMF*.
 


Itthon, a falu zöldségese annyiban segíti a fau termelő lakosait, hogy felvásárolja az általuk megtermelt zöldségeket és gyümölcsöket. Mi is sokkal szívesebben vesszük az ismerőseink terményeit, mint a külföldről, hetek alatt Magyarországra szállított "friss" paradicsomot. És ha belegondolok, mennyivel finomabb a házi lekvár a boltinál, mennyire jó az itthon csinált paradicsomlé, rögtön belevágnék az üzem felépítésébe...


Újra érdemes lesz többletet termelni.
Újra érdemes lesz egyáltalán termelni.

Tehát érdemes-e?

Yesssss!

*Jó Magyar Forint

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése